perjantai 22. huhtikuuta 2011

Hirssi-banaanikakku ja hirssilastut

Tässä siis taustakeskustelu:
-
Veikko: Pidän ne mun synttärit pääsiäisenä.
R: Pitää sitte olla kakku!
V: Joo sellanen kakku mitä mäki saan syödä!
Veikko: Ei iskä kyllä sellasta osaa tehä...
V (luottavaisena): Et nii mutta Mia osaa!
-
Ilmeisesti mulla oletetaan olevan jotain taikavoimia...
Sallitut aineet (ne joita voi hyödyntää leivonnassa): Hirssi, tapiocatärkkelys, sokeri, bataatti, banaani, auringonkukkaöljy. No ekojen kokeilujen jälkeen meinas tulla poru. Sisältä puuroa ja päällä kova kuori ja vuoan sai suunnilleen räjäyttää puhtaaks. Nämä seuraavat sen sijaan onnistuivat paremmin! ^_^


Hirssi-banaanikakku
(pienehkö piirakkavuoallinen)














1,5dl sokeria
1dl vettä
2dl hirssijauhoa*
2dl tapiocatärkkelystä
1 banaani soseena
1dl auringonkukkaöljyä

Vuoan voiteluun auringonkukkaöljyä ja hirssijauhoa.

*Hirssijauhoa on vaikea löytää kaupasta. Tein hirssijauhon Risenta hirssihiutaleista jauhamalla tehosekoittimella (sauvasekoitin käy).

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää banaani soseena (esim. haarukalla tai sauvasekoittimella muusiksi) ja vesi, sekoita. Lisää auringonkukkaöljy sekoittaen. Sekoittaminen on helpointa kädellä. Voitele vuoka (käytin piirakkavuokaa) auringonkukkaöljyllä ja jauhota hirssijauholla kauttaaltaan. Paista 175°C 35-40min. Jää vaaleaksi paistettunakin, joten älä pidä liian kauaa. Kumoa varovasti, ainakin minun irtosi _erittäin_ helposti vuoasta!
Lisäys: Tapiocan takia (luulisin) piirakkaan kohoaa paiston puolivälissä kumpu keskelle, älä pelästy. :D Puhkaisin sen haarukalla (edellisessä kokeilussa se kuori paloi kun en puhkaissut sitä).

Hirssilastut
9-12 kpl














2dl hirssihiutaleita
1,5dl sokeria
1dl tapiocatärkkelystä
1dl auringonkukkaöljyä
ihan pieni loraus vettä, jos näyttää siltä (älä kysy miltä, minä vain lisäsin :D)

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten auringonkukkaöljy. Nostele leivinpaperille kekoja taikinaa ja tasoittele sormin tiiviiksi kasoiksi (helpoin). Toisin kuin sukulaisensa kauralastut, nämä eivät leviä paljon uunissa. Paista 200°C 10-15 minuuttia, eli kunnes ruskettuvat vähän reunoilta. Älä yritä paistaa kokonaan ruskeiksi; minun ainakin tuli palaneen käry uunista, kun annoin olla pari minuuttia liian kauan (palaneetkin tosin olivat ihan hyviä :D). Anna jäähtyä, hirssilastut kovettuvat rapeiksi jäähtyessään.
Lisäys: Jos taikina seisoo kauan esim. odottaessaan uunin lämpeämistä, sekoita se ennen kuin nostelet paperille. Öljy erottuu taikinan seisoessa.


Juu ihan nätti mutta siitä vaan ei kukaan syöny oikeen muuta ku vesimeloonit ja rypäleet...


Pikkuraadin arvio:
Kakku:
Ulkonäkö koristeltuna: "Nam."
Maistuu: "Hmm. Vähän outoa. Mutta ihan hyvää." "Mm. Pyäk." (Kakku toistaiseksi jääkaapissa. Katsotaan syökö sitä joku...)
Keksit:
"Pyih. En tykkää." "Nam." R ei syönyt ja V rouskutteli pitkään. Nämä on hetkessä syöty.


Isoraadin arvio:
Kakku:
Hyvän näköinen. Tuntuma kuminen. Aika tiukkaa tavaraa. Hmm. Rakenne voisi olla parempi. Jos tykkäis paistetusta banaanista niin vois olla hyvää. Ehkä ensi kerralla banaani vaihtuu johonkin muuhun... Noh aina ei voi onnistua.
Keksit:
Rapeita. Hyviä. Makeita. NAM! Näitä teen uusiksikin!

3 kommenttia:

  1. oon sata varma että venla tykkää :P

    VastaaPoista
  2. Hyvä! :) Ne oli mustaki hyviä (oli pakko maistaa) vaik en tosin tykkää paistetusta banaanista...

    VastaaPoista
  3. ei tainnu onnistua? Ulkonäkö tuossakin on kyllä sellainen, ettei suuhun tekisi mieli laittaa.

    ps. kirjoitit; "aina ei voi onnistua",
    mutta kyllä sitä joskus voisi onnistua..

    VastaaPoista