sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Virkatun lapaseni sekava ohje

Tämä on sitten hyvin sekava ohje ja kirjoitettu lähinnä minulle muistutukseksi. Se voi siis sisältää virheitä ja sekavuutta. Netistä löytyy varmasti parempiakin virkatun lapasen ohjeita. :D
Kuvathan löytyvät täältä  ja täältä.
Lisäys: Käytetty lanka on harmaissa lapasissa Novitan Ilona lankaa (Tammikuussa saa sittarista 2 kerää/4€ ja käytin nelosen koukkua. Ruskeissa lapasissa lanka on seitsemää veljestä ja koukku on se nro 4.

Edit: Lisäsin ohjeeseen vaihtoehtoisen peukalon ohjeen, joka näyttää paremmalta kuin ensimmäinen versio.

Kysymykset saa ehdottomasti jättää kommenttina alle, yritän neuvoa kun tarvitsette. :)

Joustoreuna
Joustoreuna toteutetaan tasona ja koko joustoreunan ajan silmukoita on 10 joka kerroksella.

1 krs  Virkkaa 10 ketjusilmukkaa plus 1 kjs kääntymiseen. (Kjs toimii seuraavalla kerroksella ensimmäisenä kiinteänä silmukkana.)
2 krs  Virkkaa koukusta laskien toiseen kjs:ään kiinteä silmukka. Ks:iä kerroksen loppuun asti. 1 kjs kääntymiseen. Käänny.
3 krs  Virkkaa toiseen ed. kerroksen kiinteään silmukkaan kiinteä silmukka takareunasta. Ks:iä takareunasta kerroksen loppuun. 1 kjs kääntymiseen.
4 krs  Virkkaa samoin kuin 3krs.

Jokainen seuraava kerros virkataan kuin 3krs. Minulla kerroksia tuli yhteensä 28 (eli sen verran, että joustoreuna menee käden läpi ranteeseen hyvin. Jos muutit kerrosten määrää, muista laittaa ylös montako kerrosta teit (toista lapasta varten).

Kun olet valmis, katkaise lanka.. Ompele jättämälläsi hännällä reuna kiinni ympyräksi.
Joustoreunan kiinniompelusta piirtämäni kaunis kuva. :D
Kämmenosa
Tästä lähtien virkkaat ympyrävirkkauksena lapasen loppuun asti. Liitä lanka työhön piilosilmukalla ja aloita virkkaus. Kerron tässä ensin kuplan ohjeen, tarvitset sitä kohta, aloita kuitenkin kohdasta 1 krs. :) Jos kuplat tuntuvat vaikealta kahdella värillä, tee päävärillä. Jos kuplat tuntuvat ylipäätään vaikeilta, virkkaa niiden tilalle kerros kiinteitä silmukoita työn oikealta puolelta.

Kuplan ohje: Kuplassa virkataan kolme pylvästä samaan silmukkaan. Pylväistä jätetään viimeinen läpiveto vetämättä ja kun kaikki kolme pylvästä ovat koukulla (eli koukulla on kolme lankaa), otetaan lanka ja vedetään se läpi kaikkien silmukoiden. Tässä välissä pitää vielä vaihtaa väriäkin (jos haluat kuplat eri värisiksi kuin muu työ).
Eli kuplan ohje: (Sinulla on nyt valmiiksi kuplan värinen lanka, huomaat sen edellä ohjeessa.) Virkkaa kuplanvärisellä langalla näin:

Lanka koukulle, ed. kerroksen kiinteästä silmukasta läpi, lanka koukulle vedä takaisin, ota lanka ja vedä se kahden koukulla olevan langan läpi (eli tähän asti virkkaat pylvään). Jätä viimeinen läpiveto pylväästä vetämättä. Virkkaa sitten samoin seuraavat kaksi "pylvästä". Nyt sinulla on koukullasi 4 lankaa. Nyt vaihdat lankaa takaisin pääväriin ja vedät päävärin langan kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Kupla muodostui työn toiselle puolelle.


1 krs  Virkkaa kiinteitä silmukoita työn reunaan. Jokaiseen joustoreunassa virkkaamaasi riviin tulee nyt 1 kiinteä silmukka. Tämä ei ole tarkkaa, sillä minulla niitä tuli 30 silmukkaa (vaikka joustoreunassani oli 28 riviä, jos haluat seurata ohjettani tarkasti, virkkaa 30 silmukkaa). Merkkaa langalla rivin aloituskohta (ei välttämätöntä, sillä näet joustoreunan saumasta aloituskohdan)

2-4 krs  Virkkaa kiinteitä silmukoita.

5 krs  Tee seuraavaan silmukkaan piilosilmukka. 1kjs. Käännä työ, eli virkkaat nyt nurjaa puolta. Jätä 1ks väliin, virkkaa 1ks (tärkeä: kiinteän silmukan viimeinen läpiveto langalla, jolla virkkaat kuplat. Muista jättää päävärin lanka itsesi puolelle eli työn nurjalle puolelle).

Seuraavaan kiinteään silmukkaan kupla (kuten edellä ELI : Lanka koukulle, ed. kerroksen kiinteästä silmukasta läpi, lanka koukulle vedä takaisin, ota lanka ja vedä se kahden koukulla olevan langan läpi (eli tähän asti virkkaat pylvään). Jätä viimeinen läpiveto pylväästä vetämättä. Virkkaa sitten samoin seuraavat kaksi "pylvästä". Nyt sinulla on koukullasi 4 lankaa. Nyt vaihdat lankaa takaisin pääväriin ja vedät päävärin langan kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Kupla muodostui työn toiselle puolelle. (Muista pitää mmolemmat langat koko ajan itsesi puolelle eli työn nurjalla puolella!)

Nyt sinulla on taas koukullasi pääväri. Virkkaa 2ks (viimeisen kiinteän silmukan viimeinen läpiveto kupla-värillä). Seuraavaan silmukkaan kupla. Virkkaa näin koko kerros loppuun. Laske lopussa silmukat että sinulla on ne 30 silmukkaa kuin aloittaessasikin. Kerroksen lopussa pystyt jättämään esim. viimeisen silmukan väliin jos silmukoiden määrä on muuttunut.

Liitä kerros yhteen piilosilmukalla. 1kjs kääntymiseen, käännä työ. Virkkaat taas oikeaa puolta.

6 krs  Virkkaa kiinteitä silmukoita kerroksen loppuun.

7 krs  Virkkaa peukaloreijän verran ketjusilmukoita (minulla 8kjs) ja virkkaa kahdeksanteen ed.krs. kiinteään silmukkaan kiinteä silmukka. Virkkaa kerros loppuun kiinteitä silmukoita.

8 krs >  Virkkaa kiinteitä silmukoita yhteensä 10 riviä (tai niin monta että sormesi eivät peity kokonaan).

Virkkaa 3 ylimääräistä kerrosta vielä lisäksi ks.

Katkaise ja päätä lanka.

Sormenpäät:
Toteutetaan ympyrävirkkauksena. Merkkaa kerrokset eri värisellä langanpätkällä ja muista siirtää sitä joka kerroksen päätteeksi.

1 krs  Virkkaa 2kjs. Virkkaa toiseen kjs:n koukusta laskien 6ks.
2 krs  Virkkaa jokaiseen kiinteään silmukkaan 2 ks (=12s)
3 krs  Virkkaa joka toiseen kiinteään silmukkaan 2ks ja joka toiseen 1ks (=18s)
4 krs  Virkkaa joka kolmanteen kiinteään silmukkaan 2ks ja muut normaalisti ks (=24s)
5 krs Virkkaa joka neljänteen kiinteään silmukkaan 2ks ja loput normaalisti. (=30s)
6 krs Kiinteitä silmukoita loppuun asti (=30s)
loput rivit kuten 6 krs. Minulla kiinteä silmukka -rivejä tuli 13. (Minulla on pitkät sormet.)


Katkaise lanka. Ompele jäljelle jääneellä langalla sormenpääosa kiinni lapaseesi jättäen reijän sormille. Sovita käteen ompeluvaiheessa. Laita osien reunat päällekkäin (sormiosa kämmenosan päälle). Nyt sinulla pitäisi olla ainakin ne 3 kerrosta ylimääräisinä, joten ne jäävät sisäpuolelle. Muista jättää molemmissa lapasissa yhtä monta kerrosta. 

Muista että toinen lapanen tulee vasempaan ja toinen oikeaan käteen, tässä vaiheessa sinun pitää sovittaa ne oikein!

Minä virkkasin jälkeenpäin sormiaukkoon 3krs "läpän" kiinteillä silmukoilla edestakaisin, koska en tajunnut tehdä ylimääräisiä kerroksia, mutta te olette tietysti viisaampia. :D

Peukalo
Peukalo-aukko on luultavasti tässä vaiheessa vielä hieman liian iso, joten sinun pitää kaventaa sitä tasaisesti. Minä kavensin näin.

1 krs  Liitä lanka peukaloaukkoon piilosilmukalla. Virkkaa koko kerros kiinteitä silmukoita. Minulla silmukoita 17. Jos peukalosi on lyhyt, jätä alussa kerros tai pari pois.
2 krs  Ks koko kerros.
3 krs  Ks koko kerros.
4 krs  Ks koko kerros.
5 krs  Kavenna koko kerroksella yhteensä kolmella silmukalla tasaisesti. (=14s)
6 krs  Ks koko kerros.
7 krs  Kavenna koko kerroksella yhteensä kahdella silmukalla tasaisesti (= 12s)
8-9 krs Ks koko kerros.

Katkaise lanka.

HUOM. Vaihtoehtoinen peukalo, joka näyttää mielestäni paremmalta valmiissa lapasessa:
1 krs  Liitä lanka peukaloaukkoon piilosilmukalla. Virkkaa koko kerros kiinteitä silmukoita. Minulla silmukoita 17. Jos peukalosi on lyhyt, jätä alussa kerros tai pari pois.
2 krs Kavenna koko kerroksella yhteensä kolmella silmukalla tasaisesti. (=14s)
3 krs Ks koko kerros
4 krs Kavenna koko kerroksella yhteensä kahdella silmukalla tasaisesti (= 12s)
5-9 krs Ks koko kerros.

Jos peukalosi on lyhyempi kuin minun, jätä pari kerrosta lopusta pois. Peukaloon virkataan vielä peukalon pää seuraavaksi, jota voit myös kerrosten poistolla muokata lyhyemmäksi.

Katkaise lanka.
Peukalon pää

1 krs  Virkkaa 2kjs. Virkkaa toiseen kjs:n koukulta laskien 6 ks.
2 krs  Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2ks (=12s)
Tämän jälkeen minä virkkasin vielä 5 kerrosta kiinteitä silmukoita. Virkkaa siis kunnes on hyvä määrä peukaloosi nähden. Minulla on pitkä peukalo.

Ompele kiinni peukalon "varteen" ja jätä aukko peukalolle (minulla 3 silmukan verran). Älä jätä liian isoa aukkoa ettei peukalosi vilku sieltä koko aikaa. :D Tässä ei tarvitse laittaa palasia päällekkäin (toisin kuin kämmenessä). Reikä on sen verran pieni ettei sieltä vilku peukalo koko aikaa.


Napinläpi:
Liitä lanka sormenpääosan keskelle piilosilmukallla. Virkkaa ketjusilmukoita sopivasti (nappisi verran). Liitä piilosilmukalla aloituskohtaan. Katkaise ja päätä langat. Ompele nappi kiinni.

Virkkaa toinen lapanen pariksi. Eli muuten samalla tavalla mutta sormenpää-osan kiinnitysvaiheessa sovita toiseen käteen. Mitään muuta ei siis tarvitse vaihtaa.

Jos lapasesi näyttää valmiina oudolta, älä huoli, se johtuu siitä että ohjeeni on sekava. :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti